Update Finland - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Paul Compen - WaarBenJij.nu Update Finland - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Paul Compen - WaarBenJij.nu

Update Finland

Door: Paul Compen

Blijf op de hoogte en volg Paul

22 Juni 2010 | Finland, Helsinki

Vanuit Estland een korte update van de afgelopen periode in Finland.

In het begin was het fietsen in Finland erg frustrerend. Veel plaatsnamen stonden niet aangegeven, en als ze al aangegeven staan, enkel in het Fins. Zo duurt het bijvoorbeeld even dat je door heb dat Kesketsu centrum betekent.

Helaas was het weer in Finland niet zo mooi als destijds in Zweden het geval was. Vanuit Turku ben ik noordelijk gefiets tot aan Rauma. Daar heb ik besloten niet verder noordelijk te gaan. De regen, constante felle tegenwind en kou hebben me doen besluiten naar Helsinki af te zakken. Dat heb ik in twee dagen kunnen bereiken. De toch door het binnenland was onverwachts toch mooi. In de avond ben ik bij een caravancamping beland. De campingburgemeester (zo zal ik hem maar noemen) heeft me rondgeleid over de mooie camping en bood me aan in de sauna te gaan. Daar raak je ook snel aan gewend. Zo heb ik in Finland elke dag twee keer in de sauna gezeten.

De sauna was houtgestookt, wat ik nog niet eerder had gehad. Op zich wel een ervaring rijker. De man bleef maar water op de stenen gooien. Moedig bleef ik volhouden, maar op een gegeven moment kookte ik bijna. Hij gebood me het meer in te gaan en een koude duik in het meer te nemen. Tsja, als het dan echt moet. De man was echt aardig en oprecht geinteresseerd in mijn reis. Hij was detective bij de politie en had ook een hoop interessante verhalen te vertellen.

Later ben ik aangekomen in Helsinki. Na een lange zoektocht eindelijk de stadscamping gevonden. Daar zette ik mijn tent op naast een ouder Amsterdams stel. De vrouw bood me direct een wijntje aan. Ik kon me niet eens meer herinneren wanneer ik laatst wijn op had, dus die smaakte wel. De man bleek een fervent fietser en heeft op de tweede avond in Helsinki mijn hele fiets schoongemaakt en afgesteld. Daarnaast heeft hij me een spoedcursus fietsreparatie gegeven. Erg aardig. Ik heb hen mijn reidsgds van Scandinavie maar cadeau gedaan. Waren we allemaal blij. De volgende dag vroeg in de ochtend de boot naar Tallinn in Estland genomen.