Update Letland
Door: Paul Compen
Blijf op de hoogte en volg Paul
27 Juni 2010 | Letland, Bauska
Vanuit Estland (Parnu) ben ik via de Baltische kust naar Letland gefietst om direct landinwaarts te gaan. Het was een lange dag (155KM). Het was de eerste dag van de officiele zomer. Overal zie je mensen bloemen plukken. Alle auto's werden versierd met takken en bloemen. De vrouwen droegen een bloemenkrans. Erg leuk om te zien. Op een camping aangekomen (er zijn er niet zo veel, vandaar de lange afstand) kreeg ik direct een biertje aangeboden. Helaas was er erg veel kabaal en heb tot vier uur in de nacht kunnen genieten van Letse apres-skimuziek. Aan de camping was (volgens mij) sinds het Soviettijdperk niks meer gedaan. Daar (alweer) spaghettie gekookt en gaan slapen.
De volgende dag naar Cises gefietst. Dat is het meest unikie plaatsje in Letland. Daar heb ik in een hostel geslapen, met een eigen driepersoonskamer. Ik grapte naar de eigenaar dat ik dan wel twee vrouwen kon uitnodigen. Hij bood direct aan om twee vrouwen voor me te regelen. Maar snel duidelijk gemaakt dat het een grapje was. In de avond heb ik met drie Letse jongeren naar het NL-elftal gekeken. We hebben veel gepraat over de situatie van Letland en Europa. Interessant om hun visie over het land en Europa te horen.
De volgende dag heb ik redelijk kort gefietst (85) door het nationale park. Ze noemen het het Zwitserland van Letland. De bergen waren niet zo hoog, maar toch behoorlijk pittig om te beklimmen. Bij de tourist information kreeg ik het adres om een huis te huren. Voor 11 euro had ik een heel vrijstaand huis met gigantische tuin en alle gemakken als een keuken, wasmachine (eindelijk kleren wassen!) en zelfs een sauna.
Overdag heb ik atoombunker bezocht uit het Soviettijdperk. Erg interessant om te zien. De bunker is nog maar sinds kort geopend voor bezoek, dus bijzonder om te bezoeken. Helaas was de rondleiding in het Lets, dus ik heb er weinig van kunnen begrijpen.
Vandaar uit ben ik naar Bauska gefietst, waar ik nu in een hotel zit. Alweer ben ik de enige gast. Gisteravond heb ik een fles wijn gekocht en samen met de eigenaar (oude man) opgedronken. Hij had er een lekkere kaasplank bij gemaakt. Hij sprak geen Engels, maar met handen en voeten hebben we toch twee uur kunnen communiceren. Hij zei dat hij piloot is geweest in de oorlog en is neegschoten in Tsjechie. Daar is hij opgepakt en naar Siberie gebracht waar hij een tijd gezeten heeft. Erg interassant.
Vandaag fiets ik naar Litouwen om direct de grootste bezienswaardigheid te bezoeken, the hill of crosses. Ben erg benieuwd. Al verschillende mensen hebben me er over verteld. Vervolgens fiets ik de komende dagen via Kaunas naar Vilnius. Daar aangekomen zal ik beslissen om of naar Polen te gaan of naar Minsk (en Kijev). Het schijnt lastig te zijn om aan een visum te komen, dus zeer waarschijnlijk wordt het Polen.
Verder gaat alles goed. Rond en gezond kan ik niet meer zeggen.. gezond in ieder geval wel. Ik zit prima in m'n vel en geniet van elke dag. Zeker nu het weer prachtig is.
Paul
28 Juni 2010 - 09:41
D'n Does:
Geniaal maat!!! Het klinkt nog steeds allemaal helemaal te gek, op de kleine tegenslaagjes na zoals die rotvliegen en regen en zo, maar ja daar kom je ook wel weer snel overheen. Alleen maar lof kerel!
Bart
Ps. Dat aanbod van die vrouwen regelen had deze jongen niet afgeslagen..:) -
29 Juni 2010 - 19:40
Jorieke :
Hoi Paul,
Even een berichtje uit Neede.
Leuk om je verhalen te lezen en dat het goed met je gaat!
Nog heel veel plezier!!
Groetjes Jorieke -
30 Juni 2010 - 19:10
Willeke:
Hi Paul,
leuk om je verhalen te lezen. Tof dat je dit zo in je eentje doet. Je klinkt als een ervaren fietser met een rustig dagje van 85 km. Ik denk dat Annika en ik de eerste dagen niet veel meer dan dat gaan fietsen en dat we dat al heel zwaar vinden.
Succes in Litouwen!
groetjes Willeke